Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy egészen különleges fotó

2008.04.29

magzat

 

A világon sok van, mi csodálatos, de az életnél nincs csodálatosabb!
Ez az egyik legfantasztikusabb fénykép, amit az ismert univerzumban valaha is készítettek. Egy amerikai  fényképész készítette egy operáció alatt, amint egy súlyos gerinc-rendellenességet próbáltak helyrehozni egy magzaton az anyaméhen belül a terhesség 23. hetében. A fényképész akkor meg nem gondolta, hogy élete egyik legfontosabb képe lesz ez, hiszen a cél csupán a méhen belüli gerincműtét fényképeken is történő dokumentálása volt.
Miközben Paul Harris fotós az Egyesült Államok-beli Tenesse állam Nashville városának Vanderbilt egyetemén a sebészeti klinika műtőjében fényképeket készített a műtét folyamatáról, megörökítette azt a pillanatot is, amikor a baba az anyai méhből kiemelte a kis kezét, és az őt operáló orvos ujjat megfogta. Ez a hihetetlen fénykép a világ rengeteg újságjában megjelent, s Írországban az egyik “legerősebb zászlója” lett az abortusz legalizációja ellen küzdőknek. Az ici-pici kéz, ami meghódította a világot, Samuel Alexanderé, aki tavaly december 28-án megszületett (amikor a fénykép készült, alig több, mint 5 hónapja volt a mama hasában).
Ha komolyabban elgondolkodunk, megértjük, hogy az élet tényleg csak egy hajszálon múlik. Az orvosok biztosak voltak benne, hogy nem tudták volna életben tartani a kisfiút a méhen kívül, így a méhen belül műtéttel kellett megoldani azt a rendellenességet, amit nem tudott volna túlélni. A méhet bevarrták, hogy a baba normálisan fejlődhessen tovább. Ezért is ezt a képet lett nyilvánítják napjaink egyik legfontosabb orvosi fényképének. Samuel a legfiatalabb paciens, aki ilyen operáción túlesett. Valószínű, hogy Samuel Alexander Armsnak megszoríthatja majd egyszer Dr. Brunner sebészprofesszor kezét -most már az anyai méhen kívül.
Justine McCarthy  tévé-bemondónő megjegyezte, hogy képtelenség nem elérzékenyülni a pici kéz hatalmas erejét látva amint egy operáló sebész ujját szorítja, és lehetetlenség nem elgondolkodni azon, hogyan tud egy kéz életet menteni…

A kép valódi, 1999. augusztus 19-én készült egy műtét során, a kísérőszövegbe azonban több öncélú ferdítés is belekerült. A Vanderbilt egyetemen elvégzett operáció valóban megtörtént, nem igaz azonban, hogy a magzat köszönetképpen megszorította volna megmentője kezét, miként az sem, hogy a doktor azt mondta volna, hogy ez a szorítás volt élete legmegindítóbb élménye.

brunnerValójában annyi történt, hogy amikor Bruner doktor (lásd jobbra) összezárta a terhes asszony méhét, a kis Samuel apró keze kicsúszott onnan. Az orvos ezt követően óvatosan megfogta és visszahelyezte. A megindítónak szánt körítés az abortuszellenzők propagandája annak érdekében, hogy megmutassák: egy 21 hetes magzat már mennyire tudatos lény.

A műtétet végző Bruner doktor szerint azonban a magzat már csak azért sem tudta volna megfogni a kezét, mert az anyja érzéstelenítve volt.

A fotóriporter neve egyébként nem Paul Harris, hanem Michael Clancy, az ő verzióját az esetről és a flasht a műtétről itt lehet megnézni. 

A kis Samuel végül 1999. december 2-án született meg, egészségesen.

samuel