Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tantra misztérium

2008.08.20

Milyen szépen hangzik, hogy szexuális vágyaink nem csupán kezelhetetlen, gyakran fölénk magasodó erőként jelennek meg, hanem eszközként is felhasználhatjuk őket személyünk kiteljesítésére. A Tantra művészete a hindu világba nyúlik vissza, már a krisztusi időszámítás előtt ismerték ezt az ajándékot. Jóga mivoltát tekintve fő célja, hogy kiszabadítson a fizikai test uralma alól.

Hívei szerint a szexualitás egy fontos, lényeges eleme életünknek, s messze több mint gyermeknemzési, vagy puszta izgalom-levezető aktus. Nem szabad sem eltitkolni, sem szégyellni, hanem oda kell rá figyelni, meg kell tanulni, életünk csak így lehet boldog és teljes.

 A tanok és a pszichológia tanulságai szerint személyiségjegyeink tetemes része a szégyen és értéktelenség érzésünkből táplálkozik. Testünk, „üzenő falként” mutatja, hogyan vélekedünk, önmagunkról. Gondoljunk arra, hogy számtalanszor látunk olyan embereket, akik hajlott háttal, lógó fejjel lézengnek az utcán: a szégyen tartásunkba égetve mutatkozik meg.
A tudomány iránti habitust, alázatot jól mutatja, hogy az eredeti tantra-leiratot, amelyből a vágyak művészetének színes spektruma szivárványkén tárul elénk, szentiratként definiálták. Persze a fogalom az évek során némileg átalakult, sőt, manapság akár mágiának is bélyegzik, hiszen veszített magasztos lényegéből, s a nyugati emberek inkább csak azért szeretnének megismerkedni vele, hogy elkápráztassák párjukat: célorientáltan a vágyak gyors kielégülésére törekszenek. Pedig ha valaki megelégszik azzal, hogy felszínesen ismerkedjen meg a tantra tanaival, akkor könnyen megfoszthatja magát attól, hogy észrevegye: az orgazmus generátorként működik, amely a szexuális energiát felsőbbrendű rezgésekké alakítja át.
Manapság sok férfi, sőt a nők is, teljesítmény-orientálttá válik, másoknak a kielégülés vagy a felizgulás okoz gondot. Természetes, hogy keresik a lehetőséget, hogy kiegyensúlyozott szexuális életet élhessenek. A tantra egyrészt technikákat tanít, amelyet mindenki elsajátíthat, másrészt – és ez a fontosabb célkitűzésük –, segít ellazulni, segít abban, hogy megszerethessük önmagunkat, és nyitottá válhassunk mások felé
A tantra egyik tanítása szerint a változatos pozitúrák különböző utakat nyitnak meg az energiaáramlás területén. Így akinek felkeltette az érdeklődését a téma – de mindez az anyag túl tömény és elméleti volt –, annak házi feladata, hogy minél jobban törekedjen a szexuális változatosságra. Ez alatt nem a partnerek váltogatását és perverz játékokat kell érteni, – nem mintha ez utóbbi elítélendő lenne ebben az esetben –, hanem párjuk jobb megismerését és bátor kísérletezést.
S a változásnak a fejekben kell elindulniuk!
Napjainkban a szex egyre inkább veszít értékéből, és mechanikussá válik. Fogyasztói szintre alacsonyodott tevékenységgé vált, olyan, mint megenni egy szendvicset, ha éhesek vagyunk –abból is a gyorséttermit, mert sietünk. Pedig nem csupán a gyönyörtől fosztjuk meg így magunkat és párunkat, hanem a tantra segítségével visszanyúlhatnánk azokhoz az értékekhez, rejtett erőkhöz, amiket testünk, a szerelem, és az egymásba olvadásunk teremt.